Krisis Kebudayaan : Pilihan 10 Esai - SAINI, K.M. (Kelir, 2004)
Tulisan ini bermaksud menjawab pertanyaan dan membahas; pertama agama sebagai aspirasi spiritual. Kedua, pengingkaran terhadap aspirasi spiritual dalam agama. Terakhir, Ketiga spiritual tanpa agama (formal).