Masalah Cerita Bergambar di Indonesia - SEMBIRING, Dermawan (STSRI \"ASRI\" Yk, 1978)
Hampir seperdua cerita bergambar yang telah beredar di Indonesia tergolong dalam kategori kurang baik. Betapa besar peranan cerita bergambar bagi pembentukan watak pembacanya. Walaupun dewasa ini ada kecenderungan mutunya sedang merosot, dengan kesadaran dan usaha semua pihak yang memahami tanggungjawabnya masing-masing sebagai warga negara, kemerosotan tersebut cepat atau lambat akan dapat ditanggulangi.