Tari Angguk dan perubahan sosial - HADI, Sumandiyo (FSP ISI Yogyakarta, 1997)
Tari angguk sebagai tarian rakyat, sampai sekarang masih tetap hidup dan popoler di masyarakat Kulon Progo. Semula tarian ini ditarikan oleh para lelaki, sekarang ditarikan oleh penari wanita. Berdasarkan fungsi tarian ini dalam kehidupan sosial terdapat empat fungsi. Yakni, sosial, kultural, ekonomi dan pendidikan.