Perancangan pemeranan rose dalam lakon perangkap karya Eugene O'neill - BUDIYATI, Siti Wafiroh (FSP ISI Yogyakarta, 1997)
Perancangan pemeranan ini menggunakan pendekatan realisme, sebuah aliran dalam drama yang mengungkapkan aspk kehidupan nyata secara langsung, apa adanya namun masih dalam balutan nilai-nilai estetika. Tujuan perancangan ini adalah menciptakan pemeranan tokoh Rose dari naskah lakon Perangkap karya Eugene O'Neill dalam kenyataan pentas dengan memakai pendekatan realisme.