Studi tentang bentuk ragam hias kala candi induk Prambanan - CAHYARINI (FSR ISI Yk)
Ragam hias kala di candi induk Prambanan ini menghiasi paad gerbang gapura, pintu bilik, relung - relung pada tubuh candi, relung pada pagar langkan, hiasan sudut serta sebagai jaladwara. Ragam hias kala di candi induk Prambanan selain berfungsi sebagai hiasan dan juga berfungsi sebagai penolak bala. Kala sebagai jaladwara berfungsi sebagai talang air (saluran air). Kala ini merupakan perpaduan antara bentuk kala dan makara. Bentuk kala mulai dari mata serta mahkota dan tanduk, sedangkan bentuk mulutnya makara. Bentuk ragam hias kala mempunyai kesan berbetuk segitiga. Kala yang ada di pintu gerbang, pintu bilik dan relung mempunyai motif yang sama. Perbedaan itu hanya terdapat pada hiasan di samping kala (telinga), hiasan di atas alis, jumlah gigi, hiasan di bawah gigi.