Perancangan pemeranan tokoh wayang dalam lakon :bila malam bertambah malam" karya Putu Wijaya - JUSMAR, Ahmad (FSP ISI Yogyakarta, 1999)
Sasaran utama perancangan ini adalah pemeanan, dalam hal ini adalah pemeranan tokoh wayang, oleh karena itu proses perancangan ini lebih banyak membahas masalah pemeranan dan analisis struktur lakonnya daripada unsur yang lain. Tahap-tahap pemeranan dengan latihan dasar mengolah instrumen naktor dan teknik pemeranan adalah hal yang ditempuh oleh pemeranan untuk menciptakan gambaran tokoh wayang yang diperankan.