Perkembangan gaya lukisan Mochtar Apin - BENSI, Fon (FSR ISI Yk, 1983)
Tujuan penelitian untuk mengetahui faktor yang mempenhatruhi perubahan atau perkembangan gaya lukisan Mochtar Apin.Pada aspek fidik lukisan Mochtar Apin terdapat ciri-ciri perkembangan dan perubahan sikap kesenirupaan. Mochtar Apin tidak begitu peduli dengan kaedah-kaedah teoritis pada umumnya bersumber dari eropa. Peranan sistem pendidikan dan lingkungan berpengarruh dalam kesenirupaannya.