Mata, kaki, dan yang menyertainya sebagai titik tolak penciptaan karya seni grafis - ARIUSMEDI (FSRD ISI Yk, 1988)
Mata dan kaki merupakan unsur yang melengkapi organ tubuh manusia. Mata dan kaki mempunyai peranan masing-masing yang saling berkaitan dan membentuk satu kesatuan organ tubuh manusia. Dengan dasar pemikiran tersebut, mata, kaki, dan yang menyertainya sebagai titik tolak penciptaan karya seni grafis bertujuan untuk meberikan data-data analisa mengenai funsi-fungsi dan peranannya masing-masing secara keseluruhan.