Perancangan dan proses menjadi pemeran Randai dalam lakon Si Karang Manih karya Havid Tanjung - EFYUHARDI (FSP ISI Yogyakarta, 1999)
Pemeranan yang ditekankan di sini adalah tokoh Bujang Pamenan dalam lakon Si Karang Manih. Di dalam pemeranan Randai ada pemeran yang tidak kalah penting. Pemeran itu antara lain Galombang dan peran Pandendang.Tindakan awal dari perancangan adalah menganalisis lakon. Lakon Si Karang Manih ini tergolong pada naskah realis konvensional yang mengangkat persoalan adat istiadat Minangkabau.