Peran tokoh Anoman dalam lakon Banjaran Anoman - SURPRIYANTO (FSP ISI Yogyakarta, 2000)
Karya tulis ini memaparkan peran tokoh anoman dalam lakon Banjaran Anoman. Dalam karya ini dipaparkan mengenai tinjauan struktural lakon Banjaran Anoman secara umum yang meliputi pengertian lakon, lakon Banjaran, serta struktur lakon Banjaran. Di samping itu juga dipaparkan mengenai asal usul Anoman dan analisis peran tokoh Anoman dalam Banjaran Anoman yang meliputi peran Anoman yang terdapat dalam bentuk Kandha, peran Anoman yang terdapat dalam pocapan, serta peran Anoman yang terdapat dalam bentuk tembang.