Corak dan Ragam Tenun Melayu Riau - MALIK, Abdul, dkk. (Balai Kajian dan Pengembangan Budaya Melayu, 2003)
Unsur terpenting dari pakaian tradisional Melayu adalah songket. Ciri khas kain songket terletak pada hiasannya yang dibuat dari benang emas atau perak. Corak (motif) dan ragi (desain) tenun songket sangat indah, beraneka ragam, dan masing-masing memiliki makna dan falsafah yang tinggi serta tata cara penempatan tertentu. Selain songket, kain tradisional Melayu yang lain adalah cindai dan kain tekat.