Adakah Musik Islami? - ATSARI, Muslim (At-Tibyan, 2009)
Era kebebasan pers dan modernisasi belakangan ini membawa dua hembusan angin. Satu hembusan segar untuk dakwah Islam, dan satu hembusan panas yang membuat kemaksiatan makin menggeliat. Secara sepintas lalu, bagi orang awam yang tidak terbekali ilmu Islam yang memadai dan jauh dari para ulama, kenyataan itu serasa sebagai kemajuan Islam dan kaum muslimin. Tetapi benarkah demikian? Adakah yang disebut sebagai musik Islami? Sejauh mana nasyid itu diperbolehkan? Semuanya terjawab tuntas dalam buku ini.