Filsafat Manusia - SIHOTANG, Kasdin (Kanisius, 2009)
Persoalan kemanusiaan semakin banyak dan komplek, ironinya ilmu pengetahuan dan teknoogi yang pada hakekatnya bertujuan untuk member solosi atas masalah hidup manusia, ternyata banyak memberi andil bagi munculnya persoalan persoalan humanism. Dengan buku ini berupaya membangk itkan kesadaran akan nilai-nilai kemanusiaan, dengan tekanan pokok pada pemahaman mengenai beberapa demensi humanitas yakini manusia sebagai makluk individual dan personal, segai makluk social, mapu memilih,berpengetahuan dan membentuk diri,didunia melalui pekerjaan.