Tarian Melayu - NASRUDDIN, Mohd. Ghouse (Dewan Bahasa dan Pustaka, 1994)
Tarian dianggap sebagai suatu bentuk seni yang pertama diusahakan oleh manusia karena ia tidak memerlukan sebarang peralatan kecuali tubuh manusia. Bentuk dan stail tarian yang awal ditentukan oleh fungsi dan perserikatanya, tarian menjadi bagian integral dan berfungsi dalam masyarakat manusia. Ia membentuk asas merasionalisasi fenomena semula jadi yang tidak dapat diduga atau dimengerti. Beginilah awal mulanya tarian dalam dunia melayu lama, daripada pergerakan ritual yang mudah kepada tarian rakyat dan tarian istana yang lebih kompleks dan halus, perkembangan tarian melayu harus dilihat dari perspektif sejarah dalam konteks kawasan Asia Tenggara. Buku ini akan membahas tarian melayu yang semakin lama kian luput akibat pengaruh asing.