Tunjuk ajar Melayu - EFFENDY, Tenas (Adicita, 2006)
Buku Tunjuk Ajar Melayu ini sangat lengkap, berisi ungkapan-ungkapan yang berkaitan dengan hampir semua aspek kehidupan meliputi ketaatan kepada ibu dan bapak, kepada pimpinan, sifat amanah, keadilan dan kebenaran, keutamaan menuntut ilmu pengetahuan, keiklasan dan kerelaan berkorban, rasa tanggung jawab, keberanian, kejujuran, kerja keras rajin, tekun dan sebagainya.