Penjajahan Malaysia cabaran dan warisannya - ABDULLAH, Abdul Rahman Haji (Pustaka Pelajar, 1997)
Penjajahan bersifat dualistik, ia memaksakan modernisasi sambil mengukuhkan tradisi. Hal ini pun terjadi pada umat Islam di Malaysia. Buku ini membahas majalah penjajahan dualistik tersebut.