Tamu Istimewa: Kisah Penahanan Seorang Bekas Menteri Kabinet Di Malaysia - ISHAK, Abdul Aziz (Fine Printers, 1973)
TAMU ISTIMEWA adalah sebuah cerita penahanan di Malaysia atas seorang bekas Menteri Kerajaan yang berkhidmat di dalam Kabinet Tunku Abdul Rahman Putra dari tahun 1955 hingga 1963. Pengarangnya dalam suatu Prolog memberi latar belakangnya sebelum dan sesudah permulaan Kemerdekaan Malaya terutama sebagai Menteri Pertanian. Beliau juga meriwayatkan perletakan jawatannya berikutan dengan penahanannya dalam masa confrontasi antara Indonesia dan Malaysia. Buku ini banyak memberi peristiwa-peristiwa sedih dalam tahanan beliau dalam tahun 1965 dan pembebasannya pada tahun 1966 berikut dengan sekatan-sekatan ke atas dirinya hingga tahun 1971. Buku ini juga menunjukkan watak pengarangnya yang berazam kuat dan juga menunjukkan perubahan-perubahan rohaniah yang tepat dan nyata di dalam beberapa tahun sebelum beliau ditahan. Tujuan menulis buku ini sebagaimana yang diterangkan oleh pengarangnya adalah untuk membersihkan namanya dari tuduhan-tuduhan yang dikenakandi Mahkamah ke atasnyabahawa yangbeliau tidakadalahdibicarakan seorang pengkhianat kepada negaranya.