Lubang hitam kebudayaan - BUDIMAN, Hikmat (Kanisius, 2008)
Buku ini adalah bentuk respon positif terhadap bentuk media dan budaya massa. Di dalamnya bisa ditemui upaya untuk merekonstruksi pelbagai wacana intelektual tentang budaya massa sekaligus sebuah kajian tentang posisi pelbagai wacana tersebut dalam masyarakat kontempores Indonesia. Penulis secar akritis menganalisis relasi antara pertumbuhan pesat industri media massa dan resepsi besar-besaran masyarakat atas produk-produk budaya massa. Sambil secar akonseptual mempertahankan budaya massa di hadapan para penghujatnya, buku ini juga berhasil memperlihatkan pelbagai kelemahan mereka secara menggebu-gebu membelanya.