Masjid pusat ibadat dan kebudayaan Islam: pola ibadah dan kebudayaan Islam, makna dan fungsi masjid, peranan masjid dalam kebudayaan modern, kenyataan sejarah sampai kini krisis umat Islam menjawab tantangan - Sidi Gazalba (Pustaka al-Husna, 1994)
ir,c.1-3