Islam dalam sejarah dan kebudayaan Melayu: suatu muqaddimah mengenai Melayu - Indonesia dan kesannya dalam sejarah pemikiran, bahasa dan kesusastraan melayu - Syed Muhammad Naquib al Attas (Mizan, 1990)
ir,c.1-5/oen, c.6